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Céline Le Stunff. D’après ec.europa.eu

La section sur la législation alimentaire générale du Comité permanent sur les plantes, les animaux et l’alimentation humaine et animale (SCPAFF) s’est réunie le 16 avril 2018. Diverses discussions ont été menées, notamment :

  • L’étiquetage des boissons alcoolisées : discussion sur la proposition des opérateurs du secteur (cf. Revue de Presse du 21/06/2018)
  • Indication de l’origine /  INCO : réglement délégué (cf. Revue de Presse du 31/05/18)
  • Evaluation en cours de 5 nouvelles allegations de santé (cf. parution des avis Efsa)

    • L-carnitine and contribution to lipid metabolism
    • Black tea and endothelium-dependent vasodilation
    • NWT-02 and loss of vision
    • Carbohydrate solutions and improvement of physical performance during high-intensity and long-lasting exercise
    • Xanthohumol in XERME® and protection of DNA from oxidative damage
  • Projet de réglement refusant 7 allégations 13.5 :

    • Stablor®, a drink preparation with defined macro- and micronutrient composition and specific proportion of amino acids (tryptophan to neutral amino acids ratio) and the contribution to decrease visceral fat while preserving lean mass in overweight or obese subjects with abdominal fat and cardiometabolic risk factors.
    • Curcumin contributes to the normal functioning of joints.
    • A carbohydrate:protein (CHO:P) ratio ≤ 1.8 on an energy basis in the context of an energy-restricted diet and body weight helps to achieve a reduction in body weight and body fat when consumed as part of an energy restricted diet (< 8,368 kJ/2,000 kcal/day) for a minimum of 12 weeks.
    • Vibigaba (germinated brown rice)

      • in the context of an energy-restricted diet contributes to weight loss.
      • contributes to the maintenance of normal blood glucose levels.
      • contributes to the maintenance of normal blood pressure.
      • contributes to the maintenance of normal blood cholesterol levels
  • Projet de réglement refusant 4 allégations 14.1 :

    • Condensyl® Max decreases sperm DNA damage.
    • Sugar-free hard confectionery with at least 90% erythritol reduces dental plaque.
    • Lactobacillus fermentum CECT 5716 decreases the Staphylococcus load in breast milk.
    • Nutrimune® and immune defence in the gastrointestinal and upper respiratory tract of young children

  Source : PAFF meetings 16 April Summary