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Céline Le Stunff. D’après EFSA Journal 2013;11(10)
Les lignes directrices en question s’appliquent pour les demandes d’exemption d’étiquetage allergène, pour les substances dérivées de source allergène mais ne risquant pas – d’après les pétitionnaires – de provoquer de réaction allergique (cf. art.6 §11 de la Directive 2000/13/ CE modifiée). Elles visent à structurer ces demandes : format du dossier, informations requises, preuves scientifiques nécessaires… Elles ont fait l’objet d’une consultation publique du 26 juillet au 13 septembre dernier, à laquelle ont répondu notamment la FSA et FoodDrinkEurope.
PLAN DES DOSSIERS :
1. Part 1: Administrative and technical data
1.1. Comprehensive table of contents of the application
1.2. Application form
1.3. Applicant
1.3.1. Company/organisation
1.3.2. Contact person
1.4. Specifications
1.4.1. Confidential data
1.4.2. Food allergen-derived preparation
1.4.3. Conditions of use
1.4.4. Anticipated intake/exposure
1.5. References
2. Part 2: Characteristics of the food allergen-derived preparation/foodstuff(s)
2.1. Food allergen-derived preparation
2.1.1. General specifications
2.1.2. Manufacturing process
2.1.3. Allergen specifications
2.1.4. Stability
2.2. Food allergen-derived foodstuff(s)
2.2.1. General specifications
2.2.2. Manufacturing process
2.2.3. Allergen specifications
2.2.4. Stability
2.3. References
3. Part 3: Scientific data on allergenicity
3.1. Identification of pertinent data
3.1.1. Identification of published human data
3.1.2. Identification of unpublished human data
3.1.3. Identification of published and unpublished non-human data
3.2. Pertinent scientific data identified
3.2.1. Human intervention studies
3.2.2. Human observational studies
3.2.3. Animal studies
3.2.4. In vitro studies
3.2.5. Review publications
4. Part 4: Annexes to the application
4.1. Glossary and Abbreviations
4.2. Copies/reprints of pertinent published data
4.3. Full study reports of pertinent unpublished data